Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Άνθρωποι του 21ου αιώνα απειλούνται με εξαφάνιση;

Επιστήμονες κάνουν λόγο για αύξηση 2 μέτρων στην στάθμη της θάλασσας ως το τέλος του αιώνα

Όλο και πιο επιτακτική ανάγκη φαίνεται ότι γίνεται η άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των κατοίκων μικρών νησιών, τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας της ανόδου της θαλάσσιας στάθμης. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε και ο ΟΗΕ με σχετικές προειδοποιήσεις για μη βιώσιμες περιοχές σε ορισμένα σημεία του πλανήτη εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Πιο συγκεκριμένα, στη σχετική έκθεση του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Καραϊβική επισημαίνεται ότι, αν συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, η στάθμη των θαλασσών ενδέχεται να αυξηθεί κατά 2 μέτρα ως το τέλος του 21ου αιώνα. Παράλληλα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για κεραυνούς, καταιγίδες και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αυτό σημαίνει ότι 260.000 άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα νησιά, 1 εκατομμύριο άνθρωποι θα ζουν μονίμως με τον κίνδυνο της πλημμύρας, ενώ ο τουριστικός τομέας θα υποστεί βαρύ οικονομικό πλήγμα με απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μικρά νησιωτικά κράτη εντείνουν τις πιέσεις τους στη Σύνοδο του Κανκούν, ζητώντας άμεση λήψη μέτρων και παροχή βοήθειας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μικρών Νησιωτικών Κρατών, Antnio Lima, «ολόκληρα έθνη αναμένεται να πλημμυρίσουν από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών».

Ενδεικτικά μάλιστα ανέφερε τα νησιά Κιριμπάτι, τα νησιά Κουκ, τα νησιά Μάρσαλ, τις Μαλδίβες και το Τουβαλού, που «τώρα βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα πάνω από τη θάλασσα και κινδυνεύουν να χαθούν».

«Κινδυνεύουμε να γίνουμε τα πρώτα ανθρώπινα όντα που απειλούνται με εξαφάνιση τον 21ο αιώνα. Δεν θέλουμε να μας ξεχάσετε και δεν θέλουμε να θυσιαστούμε. Θέλουμε να επιβιώσουμε και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο κ. Lima.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More