Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Εγκυμοσύνη και κατοικίδια




Χρήσιμες συμβουλές για να μην καταλήξουν τα ζώα... στο δρόμο!

Σε γενικές γραμμές, τα σκυλιά δεν θέτουν σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη, ούτε κινδυνεύει η υγεία σας.

Κάτι που πρέπει να σας απασχολήσει είναι το μέγεθος του σκύλου. Αν δηλαδή έχετε ένα μεγαλόσωμο σκύλο και δεν τον έχετε εκπαιδεύσει σωστά, με αποτέλεσμα να πηδά πάνω σας κάθε φορά που σας βλέπει μπορεί να είναι πρόβλημα για την περιοχή της κοιλιάς.


Αν και το πρόβλημα αυτό είναι πολύ μικρό και σχετικά απίθανο θα πρέπει να ασχοληθείτε έστω και τώρα με το σκύλο και να του μάθετε να μην χοροπηδά. Ένας εύκολος τρόπος είναι να έχετε στην τσέπη σας μια λιχουδιά και να τον σταματάτε όταν πάει να πηδήξει δίνοντας του την ή απαιτώντας πρώτα από αυτόν να κάτσει.

Επίσης, θα πρέπει να φροντίζετε για την αποπαρασίτωση του ζώου, όπως φυσικά θα έπρεπε να κάνετε και πριν την εγκυμοσύνη σας. Η πρόληψη θα πρέπει να εφαρμόζετε τόσο για τα εξωτερικά παράσιτα όσο και για τα ενδοπαράσιτα, με τα κατάλληλα σκευάσματα.

Η έγκυος γυναίκα θα πρέπει φυσικά να πλένει πάντα τα χέρια της μετά από το χάϊδεμα του ζώου και να μην έρχεται σ' επαφή με τις ακαθαρσίες του ή να τις μαζεύει με γάντια, αποκλειστικά για λόγους πρόληψης και όχι για κάποιο εμφανή κίνδυνο ή λόγο.

Αφού έρθει το μωράκι σας στον κόσμο, θα πρέπει να φροντίσετε να είναι ασφαλή, στον ίδιο χώρο με το σκύλο. Συστήστε το μωρό στο σκύλο με ηρεμία και δώστε του την προσοχή που του αξίζει για να μην ζηλέψει. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, προσέξτε τυχόν δαγκώματα.

Τα παιδιά έχουν την τάση να ενοχλούν τα σκυλιά, τραβώντας τους τις ουρές ή με τις δυνατές φωνές τους. Μην αφήνετε τα σκυλιά με τα παιδιά χωρίς επίβλεψη, ανεξαρτήτως του μεγέθους του σκύλου.

Πριν έρθει το μωρό:

-Δείτε τις συνήθειες του σκύλου σας και διορθώστε άμεσα τις κακές. Μην ξεχνάτε ότι ευθύνεστε εσείς για κάθε κακή συμπεριφορά. Εκπαιδεύστε τον εκ νέου, πριν έρθει το μωρό και μην τον απομονώνετε από το σπίτι βγάζοντας τον έξω ή στο μπαλκόνι. Η απομόνωση δεν βοηθά, κάνει χειρότερα τα πράγματα.

-Η ρουτίνα σας αλλάζει όταν πια έρθει το μωρό. Φροντίστε από πριν να αλλάξετε τη ρουτίνα σας για να συνηθίζει και ο σκύλος. Αρχίστε να ξυπνάτε νωρίτερα ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να μην αγχωθεί το ζώο όταν θα τα κάνετε αυτά αναγκαστικά λόγω του μωρού.

-Δείξτε στο σκύλο τα παιχνίδια του και τα παιχνίδια του μωρού. Δείξτε του ότι δεν πρέπει να παίρνει τα παιχνίδια του μωρού.

Αν και είναι αρκετά δύσκολο, το καλύτερο θα ήταν να είναι σε χωριστό δωμάτιο τα παιχνίδια του μωρού.

Όταν έρθει το μωρό:

-Το σκυλί σας ναι, μπορεί να ζηλέψει όταν θα σας δει να φροντίζετε με αγάπη το μωρό σας. Θυμηθείτε να φροντίζετε και το σκύλο σας, να του αφιερώνετε χρόνο, όσο κάποιος άλλος ασχολείται με το μωρό σας και σιγά σιγά παίξτε μαζί με το σκύλο και το μωρό σας.

-Πάντα να επιβλέπετε ένα παιδί που είναι στον ίδιο χώρο με ένα σκυλί.

-Ποτέ μην αφήνετε μόνο του ένα σκυλί με ένα παιδί.

-Τα παιδιά πρέπει να πλένουν πάντα τα χέρια τους μετά την επαφή με σκυλιά ενώ καλό θα ήταν να πλένετε ή να περνάτε με ένα απολυμαντικό πανάκι και τα παιχνίδια τους.

-Μιλήστε με τον κτηνίατρο ή με έναν εκπαιδευτή για τρόπους με τους οποίους θα συστήσετε το νεογέννητο μωρό σας στο σκύλο σας.

Εγκυμοσύνη και γάτες

Το γνωστό παράσιτο Τοξόπλασμα ανησυχεί άμεσα κάθε έγκυο. Ωστόσο πρέπει να κατανοήσετε ότι το τοξόπλασμα δεν μεταδίδεται από τη γάτα. Το τοξόπλασμα μεταδίδεται από τις ακαθαρσίες της γάτες, μόνο αν αυτή είναι μολυσμένη και μόνο αν έρθετε σε άμεση επαφή με τις ακαθαρσίες (π.χ. κατάποση!). Επίσης, από τοξόπλασμα κινδυνεύετε και από ωμό κρέας ή μη καλά πλυμένα λαχανικά!

Επομένως, μία γάτα η οποία ζει στο σπίτι, είναι εμβολιασμένη και πάντα αποπαρασιτωμένη είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρει το τοξόπλασμα. Οι γάτες που ζουν έξω από το σπίτι ή 'μπαινοβγαίνουν' έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν τοξόπλασμα, γιατί μπορεί να βρίσκουν μολυσμένες τροφές στο περιβάλλον.

Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, μπορείτε να εξετάσετε τη γάτα, σε κτηνίατρο, για το αν έχει τοξόπλασμα και να ηρεμήσετε μια και καλή.

Αποφύγετε λοιπόν να αλλάζετε εσείς την άμμο της, όπου βρίσκονται οι ακαθαρσίες της, όσο είστε έγκυος. Ειδικά η σκόνη που σηκώνεται κατά την αλλαγή της άμμου μπορεί να σας εκθέσει σε τοξόπλασμα, ΑΝ τονίζουμε και πάλι, είναι μολυσμένη η γάτα. Μπορεί να το κάνει κάποιος άλλος για εσάς.

Θυμηθείτε, ότι το παράσιτο ζει στις ακαθαρσίες της γάτας μόνο για 2 εβδομάδες και μετά η γάτα αποκτά ανοσία. Το κακό είναι ότι το τοξόπλασμα αφήνει αυγά που ζουν μέχρι και 18 μήνες στις ακαθαρσίες, που είναι θαμμένες σε χώμα.

Ακόμα και αν η γάτα σας είχε τοξόπλασμα, θυμηθείτε ότι η λύση δεν είναι η εγκατάλειψη. Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας τι πρέπει να κάνετε, ζητήστε από εναν συγγενή σας να την φιλοξενήσει ή ρωτήστε σε κάποιο ξενοδοχείο ζώων, στην χειρότερη περίπτωση και μόνο για την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Το τοξόπλασμα θέτει την εγκυμοσύνη σε κίνδυνο με πιθανές αρνητικές συνέπειες την διανοητική καθυστέρηση του μωρού, την τύφλωση, δυσκολίες στη μάθηση, στείρωση ή αποβολή. Ενημερώστε τον γυναικολόγο σας ότι έχετε γάτα. Αν δεν φροντίσατε από πριν και έχετε μολυνθεί, υπάρχει αντιβιοτικό.

Πριν έρθει το μωρό:

-Κάντε εξέταση σε...εσάς! Δείτε αν έχετε ανοσία στο τοξόπλασμα, πράγμα πιθανό (και θετικό!) αν έχετε γάτα πολύ καιρό.Με μία απλή εξέταση αίματος μπορείτε να το βρείτε.

-Αν ασχολείστε με την κηπουρική, να φοράτε πάντα γάντια γιατί μπορεί να υπάρχουν ακαθαρσίες από αδέσποτες γατούλες στο χώμα.

-Φροντίστε η γάτα σας να είναι αποπαρασιτωμένη εσωτερικά και εξωτερικά και κόψτε της τα νυχάκια.

Όταν έρθει το μωρό:

-Μην αλλάζετε/καθαρίζετε εσείς την άμμο της γάτας

-Μην αφήνετε τη γάτα με το μωρό, χωρίς επίβλεψη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More