Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Πάνω από 100 νεκροί στις χθεσινές συγκρούσεις στη Συρία

Η χθεσινή ημέρα ήταν από τις αιματηρότερες στη Συρία, όπου 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις που δεν φαίνεται να περιορίζονται παρά το γεγονός ότι η Δαμασκός συμφώνησε να δεχτεί Άραβες παρατηρητές, κάτι που η αντιπολίτευση θεωρεί ως «ελιγμό» του καθεστώτος για να κερδίσει χρόνο.

Περίπου 60 ως 70 λιποτάκτες του συριακού στρατού σκοτώθηκαν στην επαρχία Ιντλέμπ, χθες Δευτέρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στον τακτικό στρατό και τους λιποτάκτες έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά στις πόλεις Ιντλέμπ, Χομς και Ντεράα.
Επίσης 40 πολίτες σκοτώθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Σε ανακοίνωσή τους οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού αναφέρουν ότι σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 937 αμάχους, ανάμεσά τους και 60 παιδιά.
Χθες Δευτέρα, ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ αλ-Μακντάντ υπέγραψε στο Κάιρο συμφωνία για την είσοδο στη Συρία παρατηρητών, στο πλαίσιο του σχεδίου επίλυσης της κρίσης που προωθεί ο Αραβικός Σύνδεσμος και έχει δεχτεί η Δαμασκός, χωρίς όμως να το έχει εφαρμόσει.
Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ τόνισε πως οι Άραβες παρατηρητές είναι «καλοδεχούμενοι» στη Συρία.
Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι ανακοίνωσε πως η πρώτη αντιπροσωπεία θα φτάσει στη Δαμασκό μέσα σε τρεις ημέρες και θα αποτελείται από παρατηρητές οι οποίοι θα προέρχονται από τους τομείς της ασφάλειες, της διοίκησης και της δικαιοσύνης. Θα ακολουθήσουν ομάδες ειδικών στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Γαλλία ζήτησε οι Άραβες παρατηρητές να εκπληρώσουν την αποστολή τους «το συντομότερο δυνατόν». Οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβήτησαν τις πραγματικές προθέσεις της Συρίας και τόνισαν πως «περιμένουν πράξεις».
Ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου Μπουρχάν Γαλιούν τόνισε πως οι δηλώσεις του σύρου υπουργού Εξωτερικών είναι ένας ελιγμός για να καλυφθεί η αποτυχία του συριακού καθεστώτος.
Οι παρατηρητές θα έχουν πρόσβαση «στα καυτά σημεία, αλλά όχι σε ευαίσθητα στρατιωτικά σημεία», τόνισε ο Μουάλεμ, προσθέτοντας πως η χώρα του δέχτηκε να υπογράψει τη συμφωνία μόνο επειδή σέβεται την κυριαρχία της Συρίας. «Στο πρωτόκολλο αυτό γίνεται λόγος για προστασία των αμάχων εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων», πρόσθεσε ο ίδιος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More