Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Τεχνητά δέντρα εκμεταλλεύονται ηλιακή, αιολική και θερμική ενέργεια: υπέρ και κατά


Όλοι απολαμβάνουμε τη θέα της φυσικής βλάστησης, ενός κατάφυτου τοπίου. Παρόλα αυτά, η εντεινόμενη αποδάσωση και βιομηχανοποίηση έχει μετατρέψει τα αστικά κέντρα σε “ζούγκλες” τσιμέντου και καυσαερίου.
Επιστήμονες της εταιρείας Solar Botanic αναπτύσσουν την ιδέα τεχνητών δενδροστοιχιών παραγωγής καθαρής ενέργειας με μηδενικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Τα δέντρα αυτά είναι εφοδιασμένα με “νανοφύλλα” τα οποία αποτελούν συνδυασμό νανοθερμοβολταϊκών και νανοπιεζοηλεκτρικών γεννητριών οι οποίες μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία, τη θερμότητα και τον άνεμο σε ηλεκτρική ενέργεια.
—Τα πλεονεκτήματα
Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι μόνο αποδοτική αλλά και οικονομικά βιώσιμη. Τα δέντρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμα και συλλέκτες των ομβρίων υδάτων και να εμπλουτίσουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Θα μπορούσαν να τροφοτοτήσουν το δημόσιο φωτισμό και να φορτίζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας και ισχυρούς ανέμους τα δέντρα αυτά θα μπορούσαν να κάνουν ενεργειακλα θαύματα.
—Τα μειονεκτήματα
Με το πέρας του χρόνου τα τεχνητά δέντρα θα απωλέσουν μέρος της απόδοσής τους. Δεδομένου ότι τα φύλλα των τεχνητών δέντρων είναι συνδυαστικά συσκευές συλλογής του αέρα, συγκέντρωσης του ηλιακού φωτός και απορρόφησης της θερμότητας υπόκεινται σε ορισμένους περιορισμούς. Τα νανοφύλλα δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά στη συγκέντρωση του ηλιακού φωτός όσο τα συμβατικά ηλιακά πάνελ, καθώς έχουν κατασκευαστεί από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και όχι από σιλικόνη. Στην περίπτωση δε που το αιολικό δυναμικό δεν επαρκεί θα μπορούσε να αντισταθμιστεί μερικώς από ηλιοφάνεια ή βροχοπτώσεις για παραγωγή ηλεκτρισμού.
—Το «κερασάκι»
Παρότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν τα τεχνητά δέντρα θεωρείται οικονομικά βιώσιμη, η κατασκευή τους είναι μια υπόθεση που κοστίζει αρκετά. Επιπροσθέτως, ο καθαρισμός και η ανακύκλωση των φίλτρων απορρόφησης άνθρακα αποτελούν ένα ακόμα πρόβλημα. Η επένδυση που απαιτείται για την αγορά αρκετών δέντρων για την παραγωγή “πράσινη” ενέργειας ίσως είναι δυσβάσταχτη για πολλούς, πέραν του υψηλού κόστους συντήρησης.
Συμφωνα με την εταιρεία Solar Botanic που έχει αναπτύξει τέτοια δέντρα, μια τεχνητή βελανιδιά ή σφένδαμος μπορεί να παράξει μεταξύ 3500kWh και 7000kWh ετησίως, ενώ ένα τεχνητό αειθαλές μπορεί να παράξει 2500kWh ως 7000kWh κάθε χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη κυκλοφορήσει ηλιακό δέντρο-φορτιστής ηλιακών συσκευών (διαβάστε εδώ), ενώ νωρίτερα μες το έτος ένας έφηβος στις ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι κατασκεύασε ένα υπεραποδοτικό φωτοβολταϊκό τοποθετώντας τις κυψέλες χρησιμοποιώντας ως οδηγό την ακολουθία Φιμπονάτσι βάσει της οποίας είναι κατανεμημένα τα φύλλα στα δέντρα (διαβάστε το άρθρο εδώ).
econews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More