Η κατανάλωση τροφών έχει αποδείξει επιστημονικά ότι επηρεάζει τους
νευροδιαβιβαστές ντοπαμίνη, νοραδρεναλίνη, και σεροτονίνη. Η ντοπαμίνη επηρεάζει τα αντανακλαστικά και τη κινητοποίηση, η νοραδρεναλίνη επηρεάζει τη διάθεση, την ενέργεια, και τα επίπεδα απόδοσης, ενώ η σεροτονίνη επηρεάζει τη ψυχική υγεία, τα συναισθήματα, και τη συμπεριφορά.
Πρέπει να γίνει σαφές ότι αυτοί οι νευροδιαβιβαστές μπορούν να έχουν και αρνητική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, αναλόγως ποιες τροφές ο καθένας καταναλώνει. Παρακάτω θα γίνει αναφορά κάποιων πολύ βασικών τροφών που δίνουν θετική ενέργεια στον οργανισμό.
Τα ψάρια είναι μία από τις τροφές που δίνουν μεγάλη θετική ενέργεια στον οργανισμό αφού μειώνουν το κίνδυνο για εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης επειδή περιέχουν υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρά οξέων. Αυτά τα είδη ψαριών είναι ο σολομός, η πέστροφα, ο τόνος, η ρέγκα, και οι σαρδέλες. Μία ακόμη τροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι τα καρύδια.
Τροφές για θετική ενέργεια!
Μία άλλη τροφή που και αυτή μειώνει το κίνδυνο για εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης είναι οι φακές. Οι φακές περιέχουν υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος, το οποίο έχει την ικανότητα να βοηθά στη καλή λειτουργία των νεύρων και να βελτιώνει τη διάθεση. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι το μπρόκολο, το σπανάκι, τα φασόλια, το συκώτι, τα σκούρα πράσινα λαχανικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά που τρώγονται για πρωινό. Επίσης τα τρόφιμα ολικής αλέσεως και οι ακατέργαστες τροφές όπως τα αυγά, οι σπόροι, και τα φασόλια διατηρούν τη διάθεση του εγκεφάλου σε φυσιολογικά πλαίσια.
Η σοκολάτα είναι μία ακόμη τροφή που, επειδή περιέχει πάνω από 300 χημικές ουσίες, βοηθάει στη μείωση των καρδιακών παθήσεων καθώς και στην αποφυγή της αρτηριοσκλήρωσης. Επίσης το αλκοόλ εφόσον καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες βοηθάει στη χαλάρωση του οργανισμού. Όμως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ προκαλεί άγχος και ανήσυχο ύπνο καθώς και αδυναμία αυτοσυγκέντρωσης και υπερένταση.
Τέλος το τσάι επειδή περιέχει δύο ουσίες που βοηθάνε τη καλή λειτουργία του εγκεφάλου, τη θειανίνη και τη καφεΐνη, συντελεί στη βελτίωση όχι μονάχα της διάθεσης αλλά και της φυσικής κατάστασης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου