Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Λουίτζι Νόνο (1924-1990)


 

ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ
Λουίτζι Νόνο (1924-1990) : Ο Λουίτζι Νόνο ήταν Ιταλός.
ΓΕΝΙΚΑ

Λουίτζι Νόνο (1924-1990) : Πρόκειται για έναν ακόμα σημαντικό εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής μουσικής avant-garde μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που κινήθηκε κυρίως στον γενικευμένο σειραϊσμό, χρησιμοποιώντας πολύ ηλεκτρονικά μέσα και δουλεύοντας στο γνωστό στούντιο ηλεκτρονικής μουσικής του Μιλάνου. Όντας πολύ γνωστός και για τις κομμουνιστικές του πεποιθήσεις, προσπάθησε έως έναν βαθμό να δώσει στην μουσική του έναν κοινωνικό-πολιτικό ρόλο με έμφαση στη φωνητική μουσική. Επιδίωξή του ήταν επίσης η τέχνη να εκλαϊκευτεί περισσότερο και να περάσει σε μεγαλύτερο βαθμό στα λαϊκά στρώματα.
ΣΤΥΛ
Λουίτζι Νόνο (1924-1990) : Ο συνθέτης προσπάθησε να εφαρμόσει τις αρχές του σειραϊσμού σε όλες τις παραμέτρους του ήχου : τον τόνο, την ένταση, την διάρκεια, την χροιά και τον τρόπο παραγωγής του ήχου. Πάντως, χαλάρωσε σταδιακά τον αυστηρό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν οι σειραϊστές την παραγωγή των σειρών και των παραπάνω διαμορφωμένων τιμών που τελικά καταλήγουν σε μουσικό κείμενο. Στην ηλεκτρονική του μουσική χρησιμοποίησε διάφορους εκφραστικούς ήχους, όπως : θόρυβους εργοστασίων, φωνές στην λαϊκή αγορά, διάφορα κουδούνια και χρησιμοποίησε και αυτός τον λόγο με τέτοιον τρόπο ώστε να αποκτήσει μεγάλη εκφραστικότητα μαζί με την υποκείμενη μουσική. Οι πολιτικές του ιδέες βέβαια είναι διάσπαρτες μέσα στο έργο του, κάνοντάς το μέχρι έναν (συζητήσιμο) βαθμό αμφισβητούμενο.
ΕΡΓΟ
Λουίτζι Νόνο (1924-1990) : Ιδιαίτερα ενδιαφέρον και το δικό έργο του - Η όπερα "Intolleranza", καντάτες για σολίστ, χορωδία και όργανα, "Η γη και η εξοχή", "Η γη της Επαγγελίας", Δύο εκφράσεις για ορχήστρα, Τραγούδια για 13 όργανα, "Συναντήσεις" για 24 όργανα.

 






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More