Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Καρλ-Χάιντς Στοκχάουζεν (1928)


 

ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ
Καρλ-Χάιντς Στοκχάουζεν (1928) : Ο Καρλ-Χάιντς Στοκχάουζεν είναι Γερμανός.
ΓΕΝΙΚΑ

Καρλ-Χάιντς Στοκχάουζεν (1928) : Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους καινοτόμους και νεωτεριστές της σύγχρονης μουσικής στην Ευρώπη, ο οποίος χρησιμοποίησε αποτελεσματικά κάθε τεχνολογικό μέσο για να προωθήσει την σύγχρονη μουσική σε νέες κατευθύνσεις, πιο αποτελεσματικές και πιο "γνήσια" καλλιτεχνικές σε συνάρτηση με την εποχή μας. Όπως και όλοι οι συνθέτες που έδρασαν μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο στην μουσική avant-garde, ξεκίνησε επηρεασμένος από τον "στικτικό" δωδεκαφθογγισμό του Βέμπερν, για να προχωρήσει γρήγορα στον καθολικό σειραϊσμό και στον αλεατορισμό κάνοντας χρήση όλων των διαθέσιμων τεχνολογικά μέσων.
ΣΤΥΛ
Καρλ-Χάιντς Στοκχάουζεν (1928) : Πρώτος προσανατολίστηκε στο ιδίωμα που θεωρεί πια τη μουσική σαν έναν μετασχηματισμό πυκνοτήτων, ηχοχρώματος και υφής που μπορεί να ελεγχθεί με στατιστικά μέσα, και από μόνη της αυτή η διαδικασία μπορεί να γεννήσει νέες, πρωτότυπες "ανοιχτές" ή τυχαίες φόρμες. Το έργο του συνθέτη βασίζεται σε μία σειρά προτάσεων γύρω από το υλικό του ήχου και πώς μπορούμε να επενεργήσουμε πάνω σε αυτό. Χρησιμοποίησε πάρα πολύ τα διάφορα ηλεκτρονικά μέσα - μπορεί να θεωρηθεί ο επικεφαλής του κινήματος της "Ηλεκτρονικής Μουσικής" με το στούντιο που ίδρυσε στην Κολωνία. Μετά την αρχική χρήση του γενικευμένου σειραϊσμού, στράφηκε καθαρά - και αυτός - στην Μουσική του Τυχαίου (αλεατορισμός), καθώς και στη χρήση πρακτικών εκτέλεσης που θυμίζουν πιο πολύ αμερικανούς συνθέτες (ειδική τοποθέτηση εκτελεστών στο χώρο της συναυλίας κλπ.). Γενικά μπορούμε να πούμε ότι χρησιμοποίησε κάθε τεχνολογική εξέλιξη στην υπηρεσία της μουσικής avant-garde και ότι προσπάθησε να λειτουργήσει σαν κέντρο συγκέντρωσης αλλά και διασποράς νέων ιδεών στη σύγχρονη μουσική.
ΕΡΓΟ
Καρλ-Χάιντς Στοκχάουζεν (1928) : Σημαντικό και πρωτότυπο το έργο του - Kontrapunkte για ορχήστρα δωματίου, Gruppen για τρεις ορχήστρες, Kreuzspiel για 4 όργανα, Zeitmasse για 5 πνευστά, Kontakte για μαγνητοταινία, πιάνο και κρουστά, Sternklang, Trans, Herbsmusik, Sirius, Klavierstucke XI, Momente.

 






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More