Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Διαστημική καταιγίδα αναμένεται το 2013


Η NASA προειδοποιεί για μία άνευ προηγουμένου «διαστημική καταιγίδα», καθώς ο ήλιος θα ξυπνήσει από έναν «βαθύ ύπνο» γύρω στο 2013, προκαλώντας 20 φορές μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή από αυτή του τυφώνα «Κατρίνα», ο οποίος είχε προξενήσει τεράστιας έκτασης καταστροφές στις νότιες ΗΠΑ το 2004. Ανώτατα στελέχη της NASA πιστεύουν πως η μεγάλη αυτή καταιγίδα θα χτυπήσει σαν αστραπή και θα προκαλέσει καταστροφές παντού, από τον νοσοκομειακό εξοπλισμό, τα τραπεζικά
συστήματα και τα μηχανήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας μέχρι τις οικιακές μας συσκευές, τους υπολογιστές, τα iPods και τα δορυφορικά συστήματα πλοήγησης. Αν δεν ληφθούν μέτρα εγκαίρως, η NASA εκτιμά πως ενδεχομένως να υπάρχουν καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια υγεία και την εθνική ασφάλεια. «Γνωρίζουμε ότι έρχεται αλλά δεν ξέρουμε πόσο άσχημα θα είναι τα πράγματα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Dr. Richard Fisher, διευθυντής του τμήματος Ηλιοφυσικής της NASA. Τα μέτρα προστασίας είναι ίδια με αυτά που παίρνουν οι Αρχές κατά την περίοδο των τυφώνων, όπου γνωρίζουν ότι ο τυφώνας είναι προ των πυλών αλλά δεν ξέρουν πόσο σοβαρός θα είναι. «Το θέμα είναι ότι οι σύγχρονες κοινωνίες εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις ηλεκτρονικές συσκευές, τα κινητά τηλέφωνα και τους δορυφόρους. Εξαρτιόμαστε πολύ περισσότερο από την τελευταία φορά που συνέβη κάτι παρόμοιο» προσθέτει ο ίδιος. «Θα υπάρξουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις από ένα τέτοιο γεγονός. Το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας». Ο Fisher ισχυρίζεται πως η καταιγίδα, κατά την οποία ο Ήλιος θα ξεπεράσει σε θερμοκρασία τους 5.500 βαθμούς Κελσίου, συμβαίνει ελάχιστες φορές στη ζωή ενός ανθρώπου. Κάθε 22 χρόνια, ο κύκλος της μαγνητικής ενέργειας του Ήλιου κορυφώνεται, ενώ ο αριθμός των ηλιακών κηλίδων φτάνει στα μέγιστα επίπεδα κάθε 11 χρόνια. Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτά τα δύο γεγονότα θα συμπέσουν το 2013, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστια επίπεδα ακτινοβολίας. Αυτή η υπέρθεση των δύο αυτών ξεχωριστών γεγονότων είναι που θα προκαλέσει εντονότερα αποτελέσματα, κατά πολύ ισχυρότερα από αυτά που προκαλούνται από την εκδήλωση του καθενός από τα δύο αυτά φαινόμενα μεμονωμένα.
Η μνήμη στην εποχή του διαδικτύου
Δεν είναι λίγα αυτά για τα οποία έχει εξυμνηθεί και κατηγορηθεί το διαδίκτυο. Αυτό που μάλλον δεν περιμέναμε είναι ότι μπορεί να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η μνήμη μας. Σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal Science, κάθε φορά που παρουσιάζονται σε έναν άνθρωπο πληροφορίες, αν αυτός γνωρίζει ότι αργότερα θα έχει διαθέσιμο Η/Υ τότε αποθηκεύει στη μνήμη του πολύ λιγότερες λεπτομέρειες. Με την κυριαρχία του διαδικτύου, λένε οι επιστήμονες, βασιζόμαστε σε «εξωτερικά» μέσα αποθήκευσης πληροφοριών. Μάλιστα, αντιμετωπίζουμε τους άλλους ανθρώπους σαν τέτοια «εξωτερικά» μέσα αποθήκευσης. Ένας ειδικός είναι πλέον κάτι σαν μονάδα μνήμης στην οποία έχουμε πρόσβαση. Στα πειράματα που έγιναν με εθελοντές φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι έχουν μάθει πλέον να αντιδρούν σε όποιο πρόβλημα τους παρουσιάζεται με την ιδέα του να το αναζητήσω στο διαδίκτυο. Ακόμα κι όταν συμβουλεύονται άλλους ανθρώπους, τους βλέπουν σαν μονάδες μνήμης, αποθήκες γνώσης εν ολίγοις. Ίσως να μας θυμίζει την ταινία «The matrix» όλο αυτό, αλλά είναι γεγονός ότι οι λειτουργίες της μνήμης αλλάζουν στα χρόνια του διαδικτύου.
Ο Νηλ Άρμστρονγκ και το «μικρό βήμα για τον άνθρωπο»
Ήταν 5 Αυγούστου 1930 όταν γεννήθηκε στο Οχάιο των ΗΠΑ ο Νηλ Ώλντεν Άρμστρονγκ (Neil Alden Armstrong), ο αστροναύτης, πιλότος και καθηγητής πανεπιστημίου, που έμελλε να είναι ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη. Αρχικά εργάσθηκε ως χειριστής αεροσκάφους στην αεροπορία ναυτικού (1949 – 1952) και στη συνέχεια σπούδασε αεροναυπηγός. Το 1955 εισήλθε στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Αεροναυτικής (NACA) –τη μετέπειτα NASA– και εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους δοκιμαστές αεροσκαφών του κόσμου, πραγματοποιώντας 7 πτήσεις με ταχύτητα άνω των 5,74 Mach (6.000 χλμ./ώρα), σε ύψος άνω των 207.500 ποδών (60 χλμ.) με το πειραματικό πυραυλοκίνητο αεροσκάφος Χ-15. Το 1962 επιλέχθηκε για το σώμα αστροναυτών και το 1966 ήταν κυβερνήτης της αποστολής Gemini 8, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύνδεση δύο διαστημοπλοίων στο διάστημα. Η αποστολή παραλίγο να καταλήξει σε τραγωδία, όταν ο πύραυλος Egena με συνδεδεμένο πάνω του το Gemini άρχισε να περιστρέφεται ανεξέλεγκτα γύρω από τον εγκάρσιο άξονά του, όμως παρά τη ζάλη λόγω της περιστροφής ο Άρμστρονγκ κατάφερε με ψύχραιμους χειρισμούς να αποσυνδέσει το Gemini. Η δεύτερη διαστημική του πτήση ως κυβερνήτη της αποστολής Apollon 11 τον έφερε στη Σελήνη, όπου στις 21 Ιουλίου 1969 πάτησε πρώτος το πόδι του, λέγοντας την ιστορική φράση «ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα». Το 1970 διορίστηκε υπεύθυνος των αεροπορικών δραστηριοτήτων στη NASA, αλλά τον επόμενο χρόνο παραιτήθηκε για να γίνει καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Σε αντίθεση με τον Μπαζ Ώλντριν, δεν κάνει πολλές δημόσιες εμφανίσεις, και παρά τις προσφορές που είχε δεν φαίνεται να έχει κάποιο σημαντικό οικονομικό κέρδος. Ζει στο Ίντιαν Χιλλ του Οχάιο, και ένας μικρός κρατήρας κοντά στο σημείο όπου πάτησε στη Σελήνη έχει το όνομά του. Την Ελλάδα είχε επισκεφθεί πιο πρόσφατα, τον Φεβρουάριο 2006.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More